Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Elk jaar organiseert het Nederlands Instituut een debat over actuele onderwerpen.

De editie van het Licht op Rusland debat in 2021 vindt op 10 december aan de Universiteit Leiden plaats.

Er worden onbekende aspekten belicht van de Russische geschiedenis, cultuur en samenleving. Op het programma staan drie lezingen van prominente Nederlandse en Russische wetenschappers en een speciale netwerkevenement voor studenten in samenwerking met Neso Nuffic Russia.

Het NIP zal een specifiek programma organiseren voor Nederlandse studenten en academici, en daarnaast zal Nuffic Neso Russia een gedeelte verzorgen voor Russische studenten en alumni woonachtig in Nederland. Vervolgens zal een gemeenschappelijke discussie gehouden worden over Russische en Nederlandse stereotypen van elkaar.

Hierna zal het plenaire programma van start gaan met lezingen over Russische kunst, cultuur en geschiedenis. Zo probeert het een origineel kijk te geven op het aloude gezegde ‘onbekend maakt onbemind’. Is Rusland onbemind door zijn onbekendheid?

Voertalen: Nederlands en Engels.


10 december, 15:00
Lipsiusgebouw, Cleveringaplaats 1, Leiden

 

Programma:

"Rusland: onbekend onbemind?"

15:00   Opening studentenonderdeel

15:05   Lezingen voor studenten

Twee simultaan gehouden lezingen, georganiseerd door het NIP en Nuffic Neso Russia:

Zaal 003

Voor Nederlandse studenten met een interesse in Rusland geeft het Nederlands Instituut in Sint-Petersburg een presentatie "Rusland ontdekken door zijn taal en cultuur"
 Alumni zullen vertellen over hun ervaringen met stages, zomerscholen en studiebeurzen.

Zaal 005

Tegelijkertijd houdt Neso Russia een praktische bijeenkomst voor Russische studenten en alumni in Nederland, getiteld How to build up your career in the Netherlands after your studies?

15:30 Koffiepauze

Zaal 011

15:40   Perspectieven op Russische en Nederlandse stereotypes

 In een gezamenlijke sessie voor Russische en Nederlandse studenten zullen dr. Eline Helmer en Maria Bloemarts-Kharitonova vertellen over hun tijd in het buitenland. Hierbij zal bijzondere aandacht zijn voor de vaak humoristische culturele stereotypen die Russen en Nederlanders elkaar toedichten.

 Daarnaast krijgen studenten de mogelijkheid hun eigen ervaringen uit te wisselen en elkaar beter te leren kennen. Hierbij is ook een mooie prijs te winnen.

16:40 Koffiepauze 

Zaal 011

17:00 Opening door dr. Ebert Fortuin, dr. Olga Ovechkina, Jerke Verschoor

17:10   dr. Jos Schaeken (Universiteit Leiden): Peters Bijbel. Een onfortuinlijk hoofdstuk uit de Nederlands- Russische culturele betrekkingen ten tijde van Peter de Grote

17:35   dr. Sjeng Scheijen (Universiteit Leiden): Revolutionairen in de porseleinkast! Hoe avant gardekunstenaars porselein gebruikten als platform voor radicale vernieuwing

18:00   dr. Sergej Podbolotov (European University at St Petersburg): Onbekende details over de Russische monarchie

18:25   Afsluiting Licht op Rusland, prijsuitreiking quiz.