Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Een reeks online lezingen van topexperts uit Nederland en Rusland vanaf juni 2020. Deelname (via Zoom) is vrij. Ontmoet de beste Ruslandkenners: historici, sociologen, taalwetenschappers en kunsthistorici uit beide landen en leer Rusland zo beter kennen.

De lezingen worden gegeven in het Nederlands of in het Engels en beginnen op woensdag.
De lezingen gaan online via Zoom. De link naar de lezing en het wachtwoord versturen we een dag voor de lezing per mail aan de deelnemers.

Afgelopen lezingen:

26 januari 2022: Zwart Vierkant van Kazimir Malevitsj

 

De eerste lezing in 2022 vindt plaats op 26 januari om 19 uur (GMT +1). 

Hoe is het suprematisme ontstaan? Hoeveel kopieën van Zwart Vierkant heeft Malevitsj gemaakt? Hoe is het zo gekomen dat veel van de schilderijen van Malevitsj nu in Nederland zijn? Waarom zette Malevitsj een "valse" datum op zijn schilderijen? 

Natalia Safronova is gids, afgestudeerd van de Universiteit van Sint-Petersburg (Engelse taal en letterkunde). Werkt al 20 jaar als Engels- en Nederlandstalige gids in Sint-Petersburg en heeft eigen online-programma’s.

24 november 2021: Verzamelaar Morozov en tijdgenoten

De prachtige kunstcollecties die vandaag de dag nog te zien zijn, hebben een lange en soms moeilijke reis door de geschiedenis afgelegd. Het is met dank aan de grote liefde voor de kunst van een aantal Russische verzamelaars dat ze bewaard zijn gebleven. Zij staan centraal staan in de volgende editie van Woensdag met Rusland, de populaire reeks online lezingen van het NIP. Spreker op deze lezing is slaviste, kenner van Russische kunst en gastdocent van het NIP Pauline Michgelsen.

27 oktober 2021: Russische bessen: geschiedenis, tradities, recepten

Ditmaal staat Woensdag met Rusland geheel in het teken van de rol van bessen in de Russische cultuur. Julia Shabarova en Anastasia Horosjih zullen een masterclass verzorgen, waarbij ook allerlei interessante culturele wetenswaardigheden de revue passeren. Stil zal bijvoorbeeld worden gestaan bij de grote variëteit aan Russische bessen, en de bijzondere rol die zijn innemen in de Russische cultuur.

In het Russisch met ondertitelingen.

27 oktober, 19:00 (GMT +2).

 

22 september 2021: Geschiedenis en kunst in zes Russische meesterwerken

Deze lezing vindt op woensdag 22 september om 19 uur Nederlandse tijd plaats.

Geschiedenis en kunst zijn onscheidbaar. Wij willen u een lezing voorstellen van Natalia Safronova waar u over zes bekende Russische schilderijen gaat leren en waarbij dieper ingegaan wordt op de historische en culturele achtergronden van deze bijzondere werken. 

Natalia Safronova is gids, ze studeerde Engelse taal en letterkunde aan de Universiteit van Sint-Petersburg. Ze werkt al 20 jaar als Engels- en Nederlandstalige gids in Sint-Petersburg en buien de stad en heeft eigen online-programma’s.

26 mei 2021: Het leven en artistieke nalatenschap van prinses Maria Tenisjeva

De naam prinses Maria Tenisjeva is onlosmakelijk verbonden aan de geschiedenis van de Russische ambacht en beeldende kunst van de eind 19e - begin 20e eeuw. Mecenas en opvoedster, kunstverzamelaar en zangeres, emaille kunstenares en onderzoeker. De buitengewone talenten en kennis van deze vrouw, verlicht door haar liefde voor Rusland, verbijsteren volgers van haar leven en werk. Maria Klavdiëvna Tenisjeva richtte een kunstatelier op in St. Petersburg, een tekenschool en een museum van Russische Oudheden in Smolensk, een beroepsschool in Bezjitsa en een kinderschool voor innovatie en kunst-industriële werkplaatsen op haar eigen landgoed in Talasjkino.

Over de moeizame weg van deze geweldige “maker en verzamelaar” (Nikolaj Rjorich) en over het lot van haar nalatenschap vertelt slavist en docente Julia Sjabarova.

17 februari 2021: Voetbal onder de hamer en sikkel: de politieke rol van voetbal in de Sovjet-Unie

Voetbal begon al populair te worden in het laatimperialistische Rusland. Na de revolutie van 1917 werden de nieuwe landsbestuurders geconfronteerd met de vraag wat te doen met dit ‘bourgeois vermaak’. Waarom bleef voetbal voortbestaan en waarom werd het zelfs ‘de sport van de miljoenen’ in de Sovjet-Unie? Welke rol hoorde voetbal in het Sovjetregime spelen? Als voetbal een weerspiegeling van het leven en de cultuur moet voorstellen, hoe reflecteerde het dan op de Sovjetsamenleving? Hoe heeft de val van de Sovjet-Unie de politieke rol van voetbal aangetast? Deze grote vraagstukken zullen gediscussieerd worden tijdens de lezing, samen met de rol van de laatste wereldcup in Rusland.

Dr. Sergej Podbolotov, historicus, gastlezer bij het Nederlands Instituut, hoogleraar van geschiedenis aan de Europese Universiteit in Sint-Petersburg, voormalig hoofddocent van het Departement van Geschiedenis, Sint-Petersburg Staatsuniversiteit. Auteur van verschillende artikelen over Russische rechtse politieke partijen in de beginjaren van de twintigste eeuw.

25 november 2020: Keizerlijk porselein

Het NIP nodigt u uit voor de nieuwe editie van Woensdag met Rusland. Dit keer brengen wij bezoek aan de Keizerlijke Porseleinfabriek in Petersburg. De vicedirecteur van het Museum Fonds Nasledie Elena Arsentieva vertelt over de rijke geschiedenis en unieke collectie van deze beroemde fabriek. 
 

16 december 2020: Een onbekend ingrediënt van de Russische ziel. Russische religieuze filosofie

Over piëtisme en Boehme en het Russische religieuze denken door Pascal Huiting, PhD onderzoeker van Universiteit van Tilburg en Radboud Universiteit.

Het is erg onbekend dat vanaf de dagen van bisschop Feofan Prokopovitsj (een vertrouweling van Peter de Grote) luthers piëtisme invloedrijk is geweest in het Russische religieuze denken. Een gestalte als Tichon Zadonski (een religieuze inspirator van Dostojevski) was er bijv. zeer van doordrongen en via zijn devotieboeken werd het gedachtegoed door de hele Russische wereld verspreid. Solov'jovs sofialogische denken is in belangrijke mate geënt op het denken van de Duitse mysticus Jakob Boehme. Een thema dat Rusland en Nederland onverwacht verbindt, want ook het Nederlandse geestesleven kent deze piëtistische invloeden vanuit Duitsland.

16 december, 19:00 (Nederlandse tijd), online in het Nederlands

14 oktober 2020: Culinaire masterclass

Op 14 oktober nodigen we u uit voor een nieuwe Woensdag met Rusland. Deze keer leert u meer over de Russische culinaire tradities en met een poging in het maken van Karelische pasteitjes oftewel ‘Kalitki’.

Kalitki zijn traditionele pasteitjes, voor de bereiding hiervan kunt u verschillende soorten beslag gebruiken. Kalitki worden gebakken in het Russische noorden; Finnen en Kareliërs beschouwen ze ook als hun nationale gerecht. Afhankelijk van de regio verandert de vorm van deze heerlijke open gebakjes enigszins: ze kunnen rond, vierhoekig of veelhoekig zijn. Trouwens, dankzij hun vorm, die lijkt op een portemonnee uit het oude Rusland, kregen deze gebakjes hun naam ("kalita" - een portemonnee).

10 juni 2020: Nederlandse sporen in Sint-Petersburg

De eerste lezing is op woensdag 10 juni om 16 uur (GMT + 2) en gaat over Nederlandse sporen in Sint-Petersburg.
De lezing wordt gegeven door Elena Koetnaja.
Elena Koetnaja is gids, ze studeerde Nederlandse taal en letterkunde aan de Universiteit van Sint-Petersburg. Werkt sinds 1989 als Nederlandstalige gids in de stad.

24 juni 2020: De Russische tolk als vertrouwensonderhandelaar

Deze lezing is op 24 juni om 16 uur (GMT +2). De spreker is antropoloog Eline Helmer.

Een Amsterdamse regisseur die een lezing geeft op de Sint-Petersburgse filmacademie, de minister van Buitenlandse Zaken op bezoek bij zijn Russische collega en een Nijmeegse schoonfamilie op een bruiloft in Pskov: allemaal zijn ze nergens zonder een tolk. De tolk onderstreept én overbrugt verschillen tussen zowel talen als culturen. Als enige persoon met kennis van beide talen heeft zij een machtige positie: ze kan verhelderen of juist verdoezelen. Voor een tolk berust professionele geloofwaardigheid dan ook op het vertrouwen van klanten van twee kanten. Mijn onderzoek gaat over deze paradoxale rol van de tolk als vertrouwensonderhandelaar. Is het neutraliteit of juist loyaliteit dat vertrouwen schept? Wat kunnen wij leren over vertrouwen tussen Nederlanders en Russen wanneer wij de internationale dialoog door de ogen van deze ‘onzichtbare’ bemiddelaars bekijken?

17 juni 2020: Russische kunst

De tweede lezing vindt plaats op woensdag 17 juni om 16 uur (GMT +2) en gaat over Russische kunst. 
De spreker is slavist en kenner van Russische kunst, docent van de cursus van het NIP "Russische kunstgeschiedenis" in 2018 en 2019 Pauline Michgelsen.

Enkele van de beste Russische kunstenaars waren lijfeigenen. Als een soort hoffotografen portretteerden ze adellijke families en zelfs tsaren en tsarina’s. Tientallen, honderden portretten schilderden ze. Vrij werk maken zat er niet of nauwelijks in, ze waren tenslotte niet vrij, ze waren lijfeigenen, eigendom van hun heer en meester. Woensdag het verhaal van Praskovja, Nikolai en Nikolai.