Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

NIP Lab

Programma voor Nederlandse en Russische studenten

Onderwijs- en onderzoeksprogramma voor Nederlandse en Russische studenten

Het NIP Laboratorium is ons competitieve programma voor Nederlandse en Russische studenten. Gedurende het hele jubileumjaar nodigen we studenten uit mee te doen met gezamenlijke projecten die betrekking hebben tot Russisch-Nederlandse interactie en samenwerking. Verschillende disciplines komen aan bod: geschiedenis, taalkunde, sociologie, literatuurkritiek, kunstgeschiedenis, filosofie, maar ook digital design en illustratie.

Binnen het Laboratorium zullen experts van onze zes partneruniversiteiten de teams begeleiden en workshops geven om de studenten op weg te helpen. Deze zullen zowel online als fysiek toegankelijk zijn. Ook zijn er mogelijkheden voor financiële en technische ondersteuning. In september en december krijgen deelnemende studenten de kans om hun werk te presenteren en een reis naar Rusland of Nederland te winnen!

"Lees en vertaal"

In 2022 organiseren we een reeks evenementen in het kader van een literair en vertaalprogramma voor studenten ‘Lees en Vertaal’.

Gedurende het hele jaar gaan studenten slavistiek en neerlandistiek onder begeleiding van Russische en Nederlandse experts (docenten/taal/vertaalcoaches) Nederlandse en Russische boeken lezen, bespreken, vertalen en uitgeven. Jonge slavisten en neerlandici gaan onder begeleiding van ervaren collega’s teksten leren analyseren en vertalen. 

Het programma laat ook zien hoe veel belangstelling voor het vertaalvak is en hoe de jonge professionals op het beste manier  ondersteuning kunnen krijgen als ze zich op dit gebied willen ontwikkelen.

Studeer je Nederlands op een van de Russische universiteiten of Russisch op een van onze partneruniversiteiten in Nederland? Wil je meer weten over het programma?

Meld je aan voor de presentatie van dit programma. De presentatie vindt online plaats op 21 februari om 17 uur (Nederlandse tijd, GMT +1).

Tijdens de presentatie leer je meer over het programma van ‘Lees en Vertaal’, ontmoet je de experts, een weet je meer over alle mogelijkheden die het programma biedt.

“On/Towards the New Normal”

Op 27 en 28 februari 2022 organiseert de Petersburgse Herzenuniversiteit i.s.m. het NIP een conferentie met als thema 'On/Towards the New Normal'.

Jonge wetenschappers uit Rusland en Europa krijgen de kans samen te komen in een denktank en multidisciplinair onderzoek te verrichten. Ook Nederlandse wetenschappers zijn van harte uitgenodigd deel te nemen! De deadline voor aanmeldingen staat op 25 januari 2022.

Meer informatie over de inhoud van de conferentie kun je hier vinden.