Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Huisvesting en praktische zaken

Huisvesting

Gastenkamer van het NIP 

Het NIP beschikt over één gastenkamer voor kort verblijf van maximaal 2 weken. De kamer heeft twee bedden, een werkruimte, gratis Wi-Fi, douche en toilet. Verder is er een volledig ingerichte, gemeenschappelijke keuken waar de gasten gebruik van kunnen maken.  

Tarieven gastenkamer
  Participerende universiteiten Niet-participerende universiteiten
Studenten   25 Euro   30 Euro
Promovendi    30 Euro   40 Euro
Staf/overige    40 Euro   50 Euro

De prijzen zijn per kamer per nacht. Zie  hier de lijst van participerende universiteiten.  

Reserveringen: info[AT]nispb.ru

Andere huisvestingsopties 

Het NIP kan je helpen onderdak te vinden voor een langer verblijf. Dit kan een appartement of een kamer in een gastgezin zijn. De kosten zijn gemiddeld 350 euro per maand.

Hier vind je een lijst met betaalbare, centraal gelegen hotels en hostels.

Wij maken je erop attent dat een hotel of een appartement in het hoogseizoen (mei-september) ruim van tevoren dient te worden geboekt en iets duurder kan zijn, dus maak je wensen tijdig aan ons kenbaar.

Contact opnemen.

Visum voor Rusland 

Zonder visum kom je het land beslist niet in. Een visum is een sticker in je paspoort waarop de data vermeld staan waarbinnen je Rusland mag in- en uitreizen.

Wat is daarvoor nodig?

  • Jouw originele paspoort (Nederlanders) / internationale reispas (Belgen); deze documenten dienen nog minimaal een half jaar na terugkomst geldig te zijn. 
  • Een ingevuld online visumaanvraagformulier voorzien van pasfoto (van voorzijde genomen!).  Tevens vind je op onze website een gebruiksaanwijzing voor het invullen en het printen van dit formulier.
  • Een verklaring van je verzekeringsmaatschappij, waaruit blijkt dat je tegen ziektekosten verzekerd bent in heel Rusland. Het gaat er om dat blijkt dat je verzekering geldig is in Rusland; de woorden 'geldig in de Russische Federatie' dienen letterlijk op deze verklaring vermeld te staan; de vermelding 'werelddekking' is echter ook voldoende! Europadekking alleen voldoet niet aangezien je een visum krijgt dat ook geldig is in het Aziatisch deel van Rusland. Voor je ziektekosten- of reiskostenverzekeraar is het opstellen van zo'n verklaring een standaard procedure.
  • Een uitnodiging. Dit is een officieel document waaruit blijkt dat je Rusland mag bezoeken. Dit document krijg je van ons per email. 

Aanvragen van een visum

Jij hebt een keuze: documenten rechtstreeks indienen bij de Consulaire afdeling van de Ambassade of via de Visumbalie.

De Сonsulaire afdeling van de Ambassade ontvangt de visumaanvragen rechtstreeks van de bezoekers op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 10:00 tot 11:00 enkel op afspraak en op voorwaarde dat de aanvrager of zijn gevolmachtigde vertegenwoordiger persoonlijk aanwezig is. Om een afspraak vast te leggen, volg deze link. Met onze uitnodiging krijg je een gratis visum.

De Visumbalie is een commercieel bedrijf dat ervoor zorgt dat je visa tijdig en zonder al te veel moeite klaar is. De kosten die zij daarvoor in rekening brengen bedragen 30 Euro per persoon.

De standaard visumprocedure duurt 1 week

Dat wil zeggen dat het paspoort 1 week op het consulaat dient te liggen!

Wens je drie maanden in Rusland te verblijven, houd dan rekening met een wijziging in de visumprocedure: sinds kort is de geldigheid van een visum voor drie maanden verkort tot 89 dagen. Houd hier rekening mee bij het boeken van je vlucht.

Geldzaken

In Sint-Petersburg zijn overal pinautomaten te vinden, waar roebels (en soms dollars en euro’s) opgenomen kunnen worden. Ook kan er in veel winkels met de pinpas of met een creditcard betaald worden, maar soms wordt hierbij om jouw legitimatiebewijs gevraagd. Vaak kan er bij banken of wisselkantoren geld gewisseld worden. We raden af veel roebels vanuit Nederland mee te nemen.

Op het vliegveld en op treinstations kan altijd geld opgenomen worden. De wisselkoers van de euro naar de roebel verandert bijna iedere dag. Nu krijg je voor een euro ongeveer 60 roebel.

Belangrijk!

Verschillende Nederlandse banken hebben veiligheidsmaatregelen getroffen waardoor Nederlandse bankpassen niet langer buiten de Europese Unie gebruikt kunnen worden. Het is echter mogelijk om deze blokkering op te heffen. Als jij naar Rusland wil reizen is het van belang dat jij de regeling voor je eigen pas wijzigt. Het beste kun je hiervoor inloggen op de website van je bank, maar jij kunt ook opbellen. In principe kan de bank dit binnen 24 uur regelen.

Aankomst

Er zijn taxibalies op het vliegveld waar je een taxi kunt bestellen. Zo’n officiële taxi brengt je voor ongeveer 1000 roebel naar het centrum. De taxichauffeurs die je bij de uitgang aanklampt rekenen doorgaans hogere prijzen. Een goedkoper alternatief is de bus. Ze vertrekken pal bij de uitgang van het vliegveld en brengen je naar het dichtstbijzijnde metrostation Moskovskaja. (inclusief bagagetoeslag kost de stadsbus zo’n 50 roebel, de kleine taxi-bus zo’n 100 roebel) Aldaar kun je weer kiezen. Naar het centrum kun je alsnog een taxi nemen (voor ca. 700 roebel), of ondergronds gaan. De metro brengt je in een keer in het centrum (metrostation ‘Nevski Prospekt’). Bedenk wel dat het met zware bagage in de metro, zeker in het spitsuur, niet comfortabel is.

Registratie

Bij binnenkomst in Rusland dien je zich binnen 1 week te laten registreren als je meer dan zeven werkdagen in een stad verblijft. Voor mensen die een reis met accommodatie hebben geboekt wordt dat automatisch geregeld bij aankomst in het hotel (of eventueel op het cruiseschip) waar je verblijft. Eventueel kunnen wij ook jouw registratie in Sint Petersburg regelen.

Openbaar vervoer

Taxi’s zijn in Sint-Petersburg, zeker in vergelijking met Nederland, niet duur, maar de gemiddelde reiziger kiest voor goedkopere alternatieven. De metro heeft een uitgebreid netwerk en is een zeer handig vervoersmiddel. Er zijn vijf lijnen, met elk een eigen kleur, en verschillende overstapstations. Voor een metrorit kan men een kaart kopen voor meerdere ritten, of gebruik maken van metromuntjes (zogenaamde ‘zjetony’), die slechts 35 roebel kosten. De ‘zjetony’ gelden voor een enkele reis, onafhankelijk van de afstand die men aflegt met de metro. De bus en de trolleybus hebben vaste routes door de stad. Op de zijkant van de bussen staat aangegeven waar ze naartoe gaan en waar ze stoppen. Doorgaans stapt er in de bus een controleur op u af om af te rekenen. Kosten: slechts 30 roebel. In een enkel geval dient u bij het uitstappen te betalen aan de buschauffeur. De tram is zeer betrouwbaar, maar rijdt helaas niet in het centrum. Reizen per tram is niet bepaald snel. Een rit kost 30 roebel.

Taxibussen (marsjroetka’s) zijn kleine busjes die een vaste route rijden met vaste haltes, maar men kan de chauffeur op een willekeurig punt vragen te stoppen. Een rit kost ongeveer 40 roebel. Men dient af te rekenen bij het instappen, maar het is raadzaam eerst te gaan zitten en het benodigde bedrag aan je medepassagiers door te geven, want de chauffeur heeft doorgaans haast: bruusk optrekken is eerder regel dan uitzondering. De taxibus is dan ook niet het meest veilige middel van vervoer. Let wel: de busjes stoppen niet op de Nevskij Prospekt!

Er rijden in Sint-Petersburg veel snorders. Vooral na twaalven, als het openbaar vervoer stilvalt, is het voor de Petersburger zeer gebruikelijk een willekeurige automobilist aan te houden die hem voor een schappelijke prijs naar de desgewenste bestemming brengt. Rond het centrum hoef je maar je hand uit te steken en genoeg auto’s (meestal oudere modellen) zullen voor je stoppen. Onderhandelen over de prijs hoort er bij. NB: Het is voor dames niet aan te raden ’s nachts alleen met snorders mee te reizen.

Veiligheid

In de zomer zijn er veel toeristen in Sint-Petersburg. In deze periode zijn zakkenrollers het meest actief, voornamelijk bij de metro-uitgangen van de Nevski Prospekt, in de metro zelf en op andere drukke plaatsen. Bewaar paspoort en portemonnee altijd in een goed afsluitbare binnenzak of in een ‘moneybelt’, die onder de kleding gedragen kan worden. Verder geldt voor Sint-Petersburg wat voor iedere grote stad geldt: niet ’s nachts alleen in onbekende donkere steegjes lopen, en nachtelijke invitaties van onbekenden om ‘gezellig mee te drinken’ kun je doorgaans beter afslaan.

Men moet zich in Rusland, net als in Nederland, op straat altijd kunnen identificeren. De politie controleert steekproefsgewijs of de registratie van toeristen wel in orde is. Soms proberen ze geld los te krijgen door te beweren dat er iets niet in orde is. Als de politie je om de een of andere reden mee wil nemen naar het politiebureau, is het verstandig om het Nederlands consulaat te bellen. Sla daarom het noodnummer van het Nederlands consulaat in je telefoon op, zodat je bij moeilijkheden om hulp kunt vragen.

Het telefoonnummer van het consulaat: + 7 812 334 02 00 

Eten & drinken

Op het Nederlands Instituut is een kantine, maar dichtbij zitten ook genoeg winkeltjes waar een lunch gehaald kan worden of cafetaria’s waar voor omgerekend een paar euro een goede lunch genuttigd kan worden.

Ook de dagelijkse boodschappen zijn geen probleem. Er zijn overal wel supermarkten te vinden. Bekende supermarktketens met winkels in het centrum zijn Diksi en Piaterotsjka. Grote ketens buiten het centrum zijn onder andere MetroPerekrjostok, Lenta, O’Kei en Karoesel. De prijzen voor Russische voedingsmiddelen zijn iets lager dan in Nederland, maar geïmporteerde Europese merken zijn weer een stuk duurder.

’s Avonds uit eten gaan hoeft zeker niet duur te zijn. Gewone restaurants hanteren een prijs van rond de 8-10 euro voor een goede maaltijd. Ook zijn er diverse goedkope ketens zoals de Tsjainaja Lozjka en de Teremok, die Russische bliny serveren. Westerse ketens zijn in St. Petersburg ook goed vertegenwoordigd. 

Een avond uit

’s Avonds is er in Sint-Petersburg genoeg te doen. Er zijn veel theaters in de stad, waar balletten, opera’s, concerten en theatervoorstellingen worden uitgevoerd. Het bekendste theater is het Mariinskii  theater, maar ook het Michailovskii  theater en de Filharmonie hebben een goed programma. Kaartjes kunnen van te voren gekocht worden bij theaterkassa’s die bij vrijwel elk metrostation te vinden zijn en vaak ook online. Koop de kaartjes op tijd, want theater is in Rusland zeer populair. Sommige theaters (bijvoorbeeld het Mariinskii) hanteren soms hogere toegangsprijzen voor toeristen (en andere buitenlanders die geen werkvergunning of Russische studentenkaart hebben). Daarnaast heeft Sint-Petersburg veel bioscopen, al draaien er zelden films met ondertitels, hoewel deze in opkomst zijn. Een bioscoop die vaker films mét ondertitels vertoont is de Dom Kino, daarnaast ook  Anglettere en Aurora.

Ook heeft Sint-Petersburg een indrukwekkende hoeveelheid cafés, bars en clubs. De meest actuele informatie in het Engels over de beste uitgaansgelegenheden van dit moment zijn te vinden in de St. Petersburg-editie van de ‘In your pocket’-gidsen, die hier gratis gedownload kunnen worden.