Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Het NIP reikt elk jaar een prijs uit voor de beste Nederlandse masterscriptie op het gebied van Ruslandkunde in de breedste zin van het woord.

Om deel te nemen moet een kandidaat studeren of recentelijk zijn afgestudeerd aan één van de zes participerende universiteiten. De masterscriptie kan alleen worden ingestuurd als deze nog in 2021 beoordeeld is door de begeleider. De scriptie dient op enige wijze betrekking te hebben op Rusland en moet in het Nederlands of Engels zijn geschreven. Ingezonden scripties worden vervolgens beoordeeld door de leden van de Wetenschappelijke Adviesraad van het NIP.

De winnaar van de prijs wordt uitgenodigd om voor een week naar Sint-Petersburg te komen en als scholar-in-residence op het Nederlands Instituut te verblijven. De reis naar Sint-Petersburg wordt door het instituut vergoed. Meer informatie over de scholar-in-residence beurzen vind je hier.

Dit jaar reikte het Nederlands instituut twee scriptieprijzen uit voor zowel de beste Nederlandse masterscriptie over Rusland, als de beste Russische scriptie over Nederland.

De winnaars werden, met gepaste trots, tijdens de tweede dag van de conferentie “Bruggenbouwers: Russische neerlandistiek en Nederlandse russistiek in historisch perspectief” bekend gemaakt.

De winnaar van de prijs voor de beste Nederlandse scriptie over Rusland is Marijke van Diggelen, masterstudente aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het onderwerp van haar masterscriptie is “Stuck between East and West. Policy and practice of the repatriation of Dutch prisoners of war from he Soviet Union (1945-1956)”.

Wij feliciteren Marijke met haar scriptie en de prijs, en wensen haar veel succes in haar verdere carrière.

Winnaar NIP Scriptieprijs 2019: Lisanne van de Mortel
 

Met veel trots maken wij bekend dat Lisanne van de Mortel de winnaar is van de scriptieprijs 2019. Haar scriptie getiteld 'In the footsteps of the past' werd dit jaar door de vakjury als beste scriptie beoordeeld. 

Lisanne is afgestudeerd van de bachelor Geschiedenis aan de Universiteit Leiden. In het kader daarvan verbleef Lisanne in 2017 3 maanden in Sint-Petersburg. Daarna deed zij de master Russian en Eurasian studies aan dezelfde universiteit. Zij is dan ook geen vreemde voor ons, we zijn daarom heel blij haar te kunnen feliciteren met deze prijs, als oud-studente van het NIP. 

Het onderwerp van haar scriptie was de hedendaagse Russische gevangeniskampmemoires in de context van de traditie van het schrijven van Gulag-memoires. Zij heeft parellellen laten zien tussen Sovjet en post-Sovjet kampervaringen. In het rapport complimenteerde de vakjury Lisanne met het gekozen onderwerp: "This thesis problematises the phenomenon of political imprisonment in Russian history and invites to pay due attention to prisoners’ experiences before, during and after their sentence."

Als je de scriptie van Lisanne wil teruglezen klik dan hier

Winnaar NIP Scriptieprijs 2018: Luuk Peters

Tijdens het WK van 2018 bedankte Poetin de Russische bevolking voor het succesvolle verloop van het sportevenement. Het succes werd voornamelijk gepresenteerd als een product van publieke, private en maatschappelijke inbreng. In zijn masterscriptie ' State, space and society: Public participation in the development of the Zenit Arena' test Luuk Peters het waarheidsgehalte hiervan. Zijn scriptie geeft een inzicht in de rol van civil society in ruimtelijke ordening en de verhouding tussen staat en burger.

Naast het feit dat de scriptie duidelijk was afgebakend, zijn analyse goed uitgewerkt en maatschappelijk relevant was, was de jury ook onder de indruk van zijn heldere argumentatie en de levende schrijfstijl.

Interesse in het onderwerp? Klik dan hier om de scriptie zelf te lezen.

Winnaar NIP Scriptieprijs 2017: Tessa de Mol-van Valen

De winnaar van de NIP Scriptieprijs-2017 was Tessa de Mol-van Valen met de masterscriptie “A comparative study on the Sayan languages (Turkic; Russia and Mongolia)”.
Uit de beoordeling van prof. dr. Wim Honselaar (Faculteit der Geesteswetenschappen, UvA):
“De wijze waarop het onderzoek is uitgevoerd en waarop het gerapporteerd is, voldoet aan de hoogste eisen van wetenschappelijkheid: zeer systematisch, sterk beargumenteerd, gedocumenteerd en met citaten geïllustreerd, geen woord teveel, zeer professioneel en glashelder… Naar mijn mening bereikt deze scriptie het niveau van een goed proefschrift.”