Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Van 1 februari tot en met 30 april studeren wij Russisch aan het Nederlands Instituut te Sint Petersburg. Wij studeren beiden Sociale geografie aan de Radboud Universiteit van Nijmegen. Maar vanwege onze gedeelde interesse in Rusland, hebben wij een zelfstudie Russisch gedaan om vervolgens bij het Ruslandsemester van het Instituut aan te kunnen sluiten.
Luuk en Ramon

Het programma is intensief en leerzaam, maar er blijft ook tijd over om stad en land te verkennen. Doordat we op straat veel oude Russische Lada’s hebben zien rijden, kregen wij het idee om het land in te gaan met juist zo’n Lada. Na enige tijd wisten wij een Lada 2104 op de kop te tikken. De verhuurder reed samen met ons een stukje in de auto, naar zijn huis, stapte uit en liet ons – in wat we met recht de chaos van het Russische verkeer mogen noemen – achter. We besluiten om naar het noorden te rijden, langs de westkant van het Ladogameer. Onderweg zouden we kijken welke route we verder zouden rijden.

We hebben onderweg veel gezien en meegemaakt. Van het prachtige gebied rondom het Ladogameer tot aan de dichtgevroren Finse golf. Van de doorgaande wegen vol kuilen die opeens overgaan in zandpaden vol kuilen tot net op tijd een tankstation kunnen bereiken. En van slapen in de auto tot genieten van absolute stilte in de natuur.

Met deze tocht hebben we goed door gekregen hoe enorm groot het land is. Wat aanvoelde als drie dagen de wijde wereld in, bleek op de kaart slechts een blokje om. We zijn hierdoor allebei enthousiast geworden om nog meer van het land te gaan zien, want er is genoeg.