Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De collectie van het NIP rust op twee pijlers: Ruslandkunde en Nederlandkunde in de breedste zin. Bezoek op afspraak via info@nispb.ru

Naar de digitale Catalogus

Ruslandcollectie

De Ruslandcollectie bevat veel naslagwerken, overzichtswerken en dergelijke, maar inmiddels ook een respectabel aantal gespecialiseerde studies over de Russische geschiedenis, taal en literatuur, kunst en cultuur. Speciale aandacht in de collectie gaat uit naar Sint-Petersburg/Leningrad. Deze werken zijn hoofdzakelijk in het Engels, een enkele in het Nederlands. Het merendeel van deze boeken ontbreekt in Russische bibliotheken.

Belangrijkste doelgroep: bezoekers uit Nederland, zoals cursisten, studenten en onderzoekers.

Nederlandcollectie 

De collectie Nederlandkunde is kleiner. Omdat we mikken op Russische belangstellenden en hoofdzakelijk werken verzamelen in het Engels en Russisch, ligt het zwaartepunt van deze collectie bij publicaties over geschiedenis en kunst van de Gouden Eeuw.

Bijzondere verzamelingen

Een aparte plaats is ingeruimd voor de collectie Russisch-Nederlandse betrekkingen, die meer is dan een overlap van beide collecties, maar veeleer een specialisme, een aparte verzameling in zowel de Russische als de Nederlandse taal.

Anthony Dake, van 1960–1964 de eerste naoorlogse correspondent in Moskou voor de NRC en het Parool, schonk het NIP zijn rijke boekenverzameling over de Sovjet-Unie, waarin zich enkele zeldzame exemplaren bevinden. Met name de gespannen Russisch-Chinese betrekkingen onder Chroesjtsjov hadden Dakes warme belangstelling. 

Regels

  • Alleen de betrekkelijk kleine collectie Nederlandse literatuur en films (dvd’s en video’s) uit de leszaal wordt uitgeleend, maar uitsluitend voor lesdoeleinden.
  • De bibliotheekboeken worden niet uitgeleend, wel bestaat er een (beperkte) mogelijkheid tot kopiëren.
  • Meld je aan bij het secretariaat, berg je tas in de daartoe bestemde kluisjes en schrijf je in het gastenboek in. De bibliotheek heeft comfortabele leesfauteuils en werkplaatsen met internet. In het gebouw is een kantine, waar desgewenst goedkoop kan worden geluncht.

Bezoek

Bezoek alleen op afspraak via info@nispb.ru