Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Het NIP organiseert ook congressen met het doel om Nederlandse en Russische onderzoekers te verbinden. Deze congressen gaan over een verscheidenheid aan thema's en vinden plaats in Rusland. In de lijst hieronder treft u een overzicht aan van de actuele en recente congressen die het NIP organiseert en heeft georganiseerd.

On/ Towards the New Normal

28 februari 2022

De Petersburgse Herzenuniversiteit i.s.m. het NIP organiseert een conferentie met als thema 'On/Towards the New Normal'. Jonge wetenschappers uit Rusland en Europa krijgen de kans samen te komen in een denktank en multidisciplinair onderzoek te verrichten. Ook Nederlandse wetenschappers zijn van harte uitgenodigd deel te nemen! De deadline voor aanmeldingen staat op 25 januari 2022.

Erfgoed, uitdagingen en perspectieven van wetenschappelijke samenwerking tussen Rusland en Nederland

Op 25 november 2021 organiseren verschillende Russische en Nederlandse universiteiten en andere academische organisaties, uit zowel Rusland als Nederland, een multidisciplinair wetenschappelijk forum dat wetenschappers samenbrengt uit de disciplines van de humaniora en natuurkunde.

Deze dag zal bestaan uit verschillende lezingen door prominente wetenschappers uit beide landen en een brainstormsessie door wetenschappers en stakeholders die een rol spelen in het verstrekken van de financiering van wetenschappelijk onderzoek.

U kunt de opname van deze conferentie hieronder bekijken:

Erfgoed, uitdagingen en perspectieven van wetenschappelijke samenwerking tussen Rusland en Nederland

Bruggenbouwers: Russische neerlandistiek en Nederlandse russistiek in historisch perspectief. Deel 2

In het kader van de NWO Science Diplomacy worden in juni en oktober 2021 twee congressen georganiseerd door de UvA en de Staatsuniversiteit Sint-Petersburg.

Tijdens deze twee congressen willen we een aantal casussen van 1300 tot heden presenteren. De nadruk ligt daarbij op de twintigste eeuw, toen zowel de Russische neerlandistiek als de Nederlandse russistiek/slavistiek werden opgericht. Behalve institutionele geschiedenis en de studie van het oeuvre van bekende neerlandici en slavisten, besteden we aandacht aan lexicografie en aan literair vertalen. Beide colloquia omvatten ook lezingen en ontmoetingen met kunsthistorici, journalisten en schrijvers voor een breder publiek.

Het tweede congres zal plaatsvinden op 29 en 30 oktober 2021. Hierop zullen de deelnemers, uit Rusland en Nederland, spreken over de ontstaansgeschiedenis van Nederlandse russistiek en Russische neerlandistiek. Daarnaast zullen Russisch-Nederlandse samenwerkingen op historisch en artistiek vlak besproken worden, alsook literatuur en literair vertalen als verbindende factor in de bilaterale betrekkingen.

Op het programma staan de volgende sprekers: Jozien Driessen van het Reve, Tjeerd de Graaf, Natalia Kopaneva, Frank van Lamoen, Eric Metz, Irina Michajlova, Ekaterina Teresjko, Larisa Sjisjulina en nog veel meer.

Bruggenbouwers: Russische neerlandistiek en Nederlandse russistiek in historisch perspectief. Deel 1
 

4-5 juni 2021

NWO Science Diplomacy Fund project.
In het kader van dit project worden er twee congressen georganiseerd: in Amsterdam en Sint-Petersburg.
Tijdens de congressen zullen de deelnemers een aantal casussen van 1300 tot heden presenteren die afkomstig zijn uit de niet-geïnstitutionaliseerde en geïnstitutionaliseerde neerlandistiek in Rusland en russistiek in Nederland. De nadruk ligt daarbij op de twintigste eeuw, toen zowel de Russische neerlandistiek als de Nederlandse russistiek/slavistiek werden opgericht. Behalve institutionele geschiedenis en de studie van het oeuvre van bekende neerlandici en slavisten, wordt er aandacht besteed aan lexicografie en aan literair vertalen. Voor beide colloquia, met lezingen voor een breed publiek, worden academici uit beide landen uitgenodigd.

Polylogue en synthese van kunsten: de geschiedenis en moderniteit, theorie en praktijk

11-12 mei 2021

Internationale wetenschappelijke conferentie

 

Multatuli dagen 2020 in Petersburg

Ter gelegenheid van het 200 jubileumjaar van Multatuli 

Op 25 november wordt er een vertaalcollege gehouden voor studenten Neerlandistiek onder leiding van prof. dr. Irina Mikhajlova en dr. Sergej Stepanov. Later deze dag wordt "Max Havelaar" getoond. Voorafgaand van de film geeft flmhistorica Anastasia Zjitinskaja een lezing (in het Russisch) over de film.

Op 26 november is er een online literair congres (in het Nederlands) gewijd aan de werken van Multatuli.

Wilt u het event virtueel bijwonen graag aanmelden via info@nispb.ru

Programma op 26 november 2020

Locatie: online zoom webinar

Let op: Moskou tijdzone, GMT +3

Multatulispecialisten zullen wetenschappelijke en cultuur-historische bijdragen leveren, gevolgd door een rondetafelgesprek

12-30: Opening door dr. Olga Ovechkina, directeur van het Nederlands instituut

12-35: Sleutels zonder slot, haken zonder oog en ogen zonder haak.

Over het pak van Sjaalman, Max Havelaar en Woutertje Pieterse

door prof. dr. Jacqueline Bel

Vrije Universiteit Amsterdam

13-00: Max Havelaar van Multatuli: hoe werd het boek in de Sovjet-Unie gelezen

door Ekaterina Vekshina, PhD studente

Staatsuniversiteit Sint-Petersburg

13-25: Multatuli als encyclopedisch auteur

door dr. Jaap Grave

Vrije Universiteit Amsterdam/Staatsuniversiteit Sint-Petersburg

13-50: Rondetafelgesprek

gemodereerd door prof. dr. Irina Michajlova

Staatsuniversiteit Sint-Petersburg

14-00: Afsluiting

 

Hermansdagen

4 en 5 juni 2019

Op 4 en 5 juni 2019 vonden op het NIP de Hermansdagen plaats, een viering van de werken van W.F. Hermans ter gelegenheid van de eerste Russische vertaling van zijn roman Herinneringen van een engelbewaarder. De wolk van niet weten. 

Russische invloed op de Nederlandse Cultuur

23 juni 2017

Internationale wetenschappelijke conferentie

Expert meeting Cutting Edge/Eastbound

31 januari en 1 februari 2019

Conferentie over de verspreiding en receptie van de Nederlandstalige literatuur naar het oosten.

Moestuin met eigen handen

20 april 2018

Conferentie over een liefdadigheidsproject van Agrarische Universiteit Wageningen in  samenwerking met de Agrarische Staatsuniversiteit van Sint-Peterburg: groene activiteiten en opleiding voor gehandicapte jongeren in weeshuis nummer 4 in Pavlovsk.

Tweede editie van het De Clercq colloquium

24 november 2017

Een historische colloquium georganiseerd door het NIP en het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis over de zakenman en letterkundige Willem de Clercq die een reis maakte naar Sint-Petersburg en hier verslag van deed.

Rusland in beeld: honderd jaar geleden

3 november 2017

Naar aanleiding van het 20-jarige bestaan van het Nederlandse Instituut, organiseerde het NIP een conferentie over de impact van Russische cultuur en ideeën in Nederland met nadruk op beeldende kunsten.

Jubileumsymposium

23 juni 2017

Naar aanleiding van het 20 jarig bestaan organiseerde het NIP een conferentie over de Russische invloed op Nederlandse cultuur. De conferentie was gevuld met lezingen en discussie.

Eerste editie van het De Clercq colloquium

21 december 2016

In 2016 was het 200 jaar geleden dat de Nederlandse letterkundige en zakenman Willem de Clercq op zakenreis naar Sint-Petersburg vertrok en hierover verslag deed. Het NIP organiseerde in samenwerking met het Huygensinstituut een historisch colloquium om dit te herdenken.