14 en 15 november 2024
Op 14 en 15 november 2024 werden de NIP-dagen gehouden op de Rijksuniversiteit Groningen.
Er werd een vertaalworkshop gehouden in memoriam aan Kees Verheul, een bekende vertaler en slavist, die bij de RUG doceerde. In het kader van deze vertaalworkshop vonden er interviews met twee beroemde vertalers, presentatie van het Letterenfonds en een werkcollege literair vertalen plaats met Gretske de Haan, alumna van de RUG.
Vervolgens zijn studenten van opleidingen Antropologie, Filosofie en Russian Studies breed uitgenodigd om de presentatie van Denktank van de Radboud Universiteit bij te wonen. Binnen 2023 was deze groep betrokken bij het onderzoek naar de geschiedenis van de Russische migratie in Nederland en Europa. De studiedag op 14 november wordt afgesloten met de vertoning van de film De meeuwen en het gesprek met de filmmaakster Ella Manzheeva.
De dag wordt geopend met de Meet&Ask sessies voor studiekiezers (scholieren met het Russisch als keuzevak) en wordt vervolgd door presentaties van de RUG studenten over hun onderzoeksthema's en een gesprek met de RUG NIP alumni.
Daarna is er een vertoning van de NIP documentaire over de Nederlandse aanwezigheid aan het Noorden van Rusland en banden met de Moermansk regio. Na de vertoning volgt een informele discussie onder het genot van een borrel.
12 april 2024
De Beroepsoriëntatie-middag werd voor studenten en alle geïnteresseerden georganiseerd door de opleiding Russische en Slavische studies aan de Universiteit van Amsterdam samen met het Nederlands Instituut in Sint-Petersburg.
Na het gesprek met NIP-alumni (Eline Helmer, Boris Staal, Jacob Boon) werd ook een NIP-documentaire vertoond over Nederlanders in Rusland.
13 december 2023
Jonge onderzoekers en studenten Slavistiek, Russische Studies en andere relevante disciplines uit de geesteswetenschappen van Nederlandse universiteiten gingen in op de crossculturele verbindingen tussen het Oosten en het Westen en presenteerden hun werk.
22 april 2023
Onder de titel Noch een land, noch een kerkhof ging deze lezing over het lot van Russische schrijvers van de 20e eeuw (onder anderen over Achmatova, die niet onder een vreemde hemel wilde leven en over Brodsky die niet in vreemde bodem begraven wilde worden).
Lezing en discussie gehouden door dr. Peter van Nunen.