Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bekijk de lezingen die uiteenlopende wetenschappers gaven tijdens 'Woensdag met Rusland'.

Woensdag met Rusland 03.03.2021: De vlooienmarkt als fenomeen van de urban scene in Petersburg en Berlijn

Dr. Oleg Patsjenkov

Een vlooienmarkt is veel meer dan alleen winkelen, het is een vorm van entertainment, een manier om koopjes te scoren, en een plek om bij te praten. Socioloog Oleg Patsjenkov vertelt over zijn onderzoek naar de vlooienmarkten in Sint-Petersburg en Berlijn als een sociaal en cultureel fenomeen van de urban scene.

Dr. Oleg Patsjenkov, onderzoeker bij het onderzoekscentrum "Res publica", directeur van het Centrum voor toegepast onderzoek, Europese Universiteit in Sint-Petersburg.

De lezing is in het Engels

Woensdag met Rusland 17.02.2021: Voetbal onder de hamer en sikkel: de politieke rol van voetbal in de Sovjet-Unie

Dr. Sergej Podbolotov

Voetbal begon al populair te worden in het laatimperialistische Rusland. Na de revolutie van 1917 werden de nieuwe landsbestuurders geconfronteerd met de vraag wat te doen met dit ‘bourgeois vermaak’. Waarom bleef voetbal voortbestaan en waarom werd het zelfs ‘de sport van de miljoenen’ in de Sovjet-Unie? Welke rol hoorde voetbal in het Sovjetregime spelen? Als voetbal een weerspiegeling van het leven en de cultuur moet voorstellen, hoe reflecteerde het dan op de Sovjetsamenleving? Hoe heeft de val van de Sovjet-Unie de politieke rol van voetbal aangetast? Deze grote vraagstukken zullen gediscussieerd worden tijdens de lezing, samen met de rol van de laatste wereldcup in Rusland.

Dr. Sergej Podbolotov, historicus, gastlezer bij het Nederlands Instituut, hoogleraar van geschiedenis aan de Europese Universiteit in Sint-Petersburg, voormalig hoofddocent van het Departement van Geschiedenis, Sint-Petersburg Staatsuniversiteit. Auteur van verschillende artikelen over Russische rechtse politieke partijen in de beginjaren van de twintigste eeuw.

De lezing is in het Engels.

Woensdag met Rusland 16.12.2020: Een onbekend ingrediënt van de Russische ziel

Pascal Huiting

Over piëtisme en Boehme en het Russische religieuze denken door Pascal Huiting, PhD onderzoeker van Universiteit van Tilburg en Radboud Universiteit.

Het is erg onbekend dat vanaf de dagen van bisschop Feofan Prokopovitsj (een vertrouweling van Peter de Grote) luthers piëtisme invloedrijk is geweest in het Russische religieuze denken. Een gestalte als Tichon Zadonski (een religieuze inspirator van Dostojevski) was er bijv. zeer van doordrongen en via zijn devotieboeken werd het gedachtegoed door de hele Russische wereld verspreid. Solov'jovs sofialogische denken is in belangrijke mate geënt op het denken van de Duitse mysticus Jakob Boehme. Een thema dat Rusland en Nederland onverwacht verbindt, want ook het Nederlandse geestesleven kent deze piëtistische invloeden vanuit Duitsland.

Pascal Huiting, PhD onderzoeker van Universiteit van Tilburg en Radboud Universiteit.

De lezing is in het Nederlands

Woensdag met Rusland 25.11.2020: Keizerlijk porselein

Elena Arsentjeva

Dit keer brengen wij bezoek aan de Keizerlijke Porseleinfabriek in Petersburg. De vicedirecteur van het Museum Fonds Nasledie Elena Arsentieva vertelt over de rijke geschiedenis en unieke collectie van deze beroemde fabriek. 

De video is in het Russisch met Nederlandse ondertitelingen

Woensdag met Rusland 14.10.2020: Kalitki

Julia Sjabarova, Anastasia Horosjih

Kalitki zijn traditionele pasteitjes, voor de bereiding hiervan kunt u verschillende soorten beslag gebruiken. Kalitki worden gebakken in het Russische noorden; Finnen en Kareliërs beschouwen ze ook als hun nationale gerecht. Afhankelijk van de regio verandert de vorm van deze heerlijke open gebakjes enigszins: ze kunnen rond, vierhoekig of veelhoekig zijn. Trouwens, dankzij hun vorm, die lijkt op een portemonnee uit het oude Rusland, kregen deze gebakjes hun naam ("kalita" - een portemonnee).

De video is in het Russisch met Nederlandse ondertitelingen

Woensdag met Rusland 17.06.2020: Russische kunst. Rondom Praskovja

Pauline Michgelsen

Enkele van de beste Russische kunstenaars waren lijfeigenen. Als een soort hoffotografen portretteerden ze adellijke families en zelfs tsaren en tsarina’s. Tientallen, honderden portretten schilderden ze. Vrij werk maken zat er niet of nauwelijks in, ze waren tenslotte niet vrij, ze waren lijfeigenen, eigendom van hun heer en meester. Woensdag het verhaal van Praskovja, Nikolai en Nikolai.

Pauline Michgelsen is slavist en kenner van Russische kunst, docent van de cursus van het NIP "Russische kunstgeschiedenis" in 2018 en 2019. 

De lezing is in het Nederlands

Woensdag met Rusland 10.06.2020: Nederlandse sporen in Sint-Petersburg

Elena Koetnaja

Deze lezing gaat over Nederlandse sporen in Sint-Petersburg in de architectuur van de stad.

De lezing wordt gegeven door Elena Koetnaja. Zij is gids, ze studeerde Nederlandse taal en letterkunde aan de Universiteit van Sint-Petersburg. Werkt sinds 1989 als Nederlandstalige gids in de stad.

De lezing is in het Nederlands