Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Michelle de Wit
Michelle de Wit

Bij een bachelor kunstgeschiedenis denk je niet meteen aan een verblijf in Rusland. Meer dan het constructivisme wordt er tijdens de studie eigenlijk niet besproken. Omdat ik graag een periode in het buitenland wou studeren en erg geinteresseerd ben in Russische kunstgeschiedenis, leek het mij interessant om het vak History of Russian Art te volgen, wat drie maanden lang wekelijks wordt gegeven in het Russisch Museum. Daarnaast werk ik aan mijn scriptie over de hedendaagse presentatie van de Sovjet fotograaf Mark Markov-Grinberg en ben ik twee dagen in de week te vinden in de Hermitage voor een kleine stage bij hun vrijwilligersprogramma. Met name de Hermitage is ontzettend leuk om te ontdekken! Bij de vrijwilligersafdeling zijn studenten uit onder andere Duitsland, Canada, Taiwan en Rusland te vinden. Bijna iedereen studeert er kunstgeschiedenis of Russische taal en –cultuur wat een leuke en gezellige combinatie is. En als medewerkers van de vrijwilligersafdeling mogen we ook op allerlei plekken in het museum komen die voor het publiek gesloten blijven. Het dak en de archeologie-afdeling bijvoorbeeld, maar een van de leukste vind ik de kelders.

Het is er een beetje schemerig, je kan er niet rechtop lopen en.. af en toe kom je een bakje kattenbrokjes tegen! In de kelders wonen namelijk ruim 60 katten die het museum muisvrij houden.

Er is iemand fulltime in dienst om ze eten te geven en te verzorgen en een keer per jaar is het Kattendag: dan mogen kinderen tekeningen maken voor de katten die vervolgens in de kelders tentoongesteld worden, waarna ze een speurtocht door het museum doen op zoek naar vis (op de schilderijen) voor de katten. Gelukkig kan ik dat nog net meemaken, Kattendag vindt in het laatste weekend van april plaats. Daarnaast werk ik mee aan de Europese Dag van de Taal, een initiatief van de Europese Unie waarbij kinderen een speurtocht door het museum doen aan de hand van vragen over Europese talen, literatuur en spreekwoorden. Naast mijn studie en stage heb ik gelukkig nog genoeg tijd om de stad te bekijken. Tijdens deze drie maanden ben ik enthousiast geworden om nog meer over de Russische cultuur te leren en mij beter te gaan verdiepen in de taal. Er is nog zo veel meer te ontdekken dan alleen in Sint Petersburg te zien is, ik kom zeker nog een keer terug!