Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Willeke de Visser
Willeke de Visser

Nadat ik vorig jaar een paar maanden aan het NIP gestudeerd had, kon ik ook dit jaar naar Sint-Petersburg komen, dit keer als stagiair. Die kans heb ik niet aan mijn neus voorbij laten gaan, en zodoende ben ik alweer drie weken aan het werk op deze inmiddels vertrouwde plek. In Sint-Petersburg is altijd veel te doen, er is hier haast een overdaad aan musea, theaters en bezienswaardigheden, maar deze tijd van het jaar zijn er ook veel nationale feesten, waarbij Maslenitsa wat mij betreft de kroon spant.

 Maslenitsa duurt een week en wordt afgesloten op een zondag rond de tweede week van februari. Tijdens deze laatste dag van Maslenitsa trekken veel Russen eropuit, naar parken waar voor deze feestdag veel wordt georganiseerd. Ook wij gingen afgelopen zondag naar het nationale park op het Jelagin Eiland, om ons te mengen onder de feestvierende Russen.

Daar werd al snel duidelijk waar het om draait bij Maslenitsa: gezelligheid, zang en dans, en pannenkoeken, heel veel pannenkoeken.

Bij tientallen kraampjes kun je de Bliny kopen, met honing, kaviaar, traditionele smetana, met jam, of, de favoriet: met sgoesjtsjonka, een saus van zoete melk. Voor iedere Rus, of Nederlander die toevallig in Rusland verblijft, is dit een groot genot.Tijdens Maslenitsa, wat al werd gevierd voor de komst van het Christendom in Rusland, nemen de Russen symbolisch afscheid van de winter, door een enorme pop, een tsjutsjela, te verbranden. Zo symboliseert Maslenitsa het eind van de winter en de aanloop naar de lente.

Ik als Nederlandse voel nog niet echt dat de winter ten einde loopt, op straat is het nog steeds Russisch koud en ik zie dat nog niet snel veranderen in de komende weken. Maar tijdens Maslentsa denk je daar niet aan: met een buik vol warme Bliny kun je ook die Russische kou prima hebben.