Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Op 10 december 2020 om 17:00 (Amsterdam)/ 19:00 (Moskou) vond de volgende editie van het jaarlijks symposium van het NIP, Licht op Rusland, plaats. In 2020 was 'afstand' het hoofdonderwerp van het symposium. Experts op het gebied van geschiedenis, mediastudies, kunstgeschiedenis en antropologie gingen in gesprek over dit actuele onderwerp van 2020.

Er wordt stilgestaan bij de vraag hoe groot de afstand tussen Rusland en Europa is; welke rol de media speelt bij deze verwijdering of juist bij overbrugging van deze afstand; en wat afstand betekent in Russische samenleving en kunst. 

De discussie van de sprekers in Nederland en Rusland wordt live gestreamd vanuit twee locaties: Universiteitsbibliotheek van Amsterdam, Doelenzaal en het Nederlands Instituut in Sint-Petersburg met beperkt aantal gasten die fysiek aanwezig zullen zijn bij de presentaties van onze sprekers. De discussie is ook online te volgen en de vragen kunnen ook online gesteld worden.

Deze avond zullen er vier sprekers hun visie op 'afstand' delen:

dr. Henk Kern over de geschiedenis van Europese en beeldvorming over Rusland

prof. dr. Aleksej Koerbanovski over de vierde dimensie in de Russische avant-garde 

prof. dr. Mark Deuze over de overbruggende en bindende effecten van digitale cultuur

dr. Ivan Mitin over de mythegeografie en mentale kaarten van Rusland

De discussie wordt in het Engels gehouden en gemodereerd door prof. dr. Evert Zweerde (in Nederland) en dr. Olga Ovechkina (in Rusland)

Extra:

Het publiek ziet de videotestimonals van de NIP stagiairs en studenten, die in Sint-Petersburg onderzoek hebben gedaan, gestudeerd of stage gelopen.

De opname van de translatie op 10 december 2020 is hieronder terug te kijken.

Licht op Rusland 2020