Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Maak kennis met de indrukwekkende Russische kunst in het najaar van 2019 in Sint-Petersburg en Moskou. De cursus is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst; er is geen speciale voorkennis vereist.
Kunstgeschiedenis

Van 21 tot en met 30 oktober 2019 organiseert het Nederlands Instituut een cursus Russische kunstgeschiedenis voor niet-Russisch sprekenden. In een reeks lessen wordt de Russische kunstgeschiedenis, van volkskunst en iconen tot de laatste tendensen, behandeld. Daarnaast brengen we bezoeken aan musea, ateliers, galerijen en andere culturele hotspots. De lessen worden verzorgd door kunsthistorica Pauline Michgelsen (voertaal Nederlands) en verschillende Russische specialisten (voertaal Engels en Russisch; het Russisch zal worden vertaald). 

De cursus is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst; er is geen speciale voorkennis vereist. De eerste dag wordt u tevens een korte 'alfabetiseringscursus Russisch' aangeboden. 

Naast het reguliere programma, is er ook een optioneel programma waarbij u Moskou gaat bezoeken. Het reguliere programma vindt plaats van 21 t/m 30 oktober 2019. Het programma met Moskou is tot en met 2 november.

Locatie en periode

  • Programma Sint-Petersburg: maandag 21 oktober tot en met woensdag 30 oktober 2019
  • Programma Moskou: donderdag 31 oktober tot en met zaterdag 2 november 2019

Kosten

Programma Sint-Petersburg:

€ 470 voor studenten deelnemende universiteiten
€ 620 voor professionals

Programma Sint-Petersburg en Moskou:

€ 620 voor studenten deelnemende universiteiten
€ 770 voor professionals

Inclusief: cursusmateriaal, alle lezingen, excursies, workshops, reis- en verblijfkosten in Moskou.
Exclusief: vlucht, hotelkosten, vervoer van en naar het vliegveld en binnen de stad, en eten.

Cursuscoördinator en docente

Pauline Michgelsen

Pauline Michgelsen studeerde Russische taal- en letterkunde in Amsterdam en specialiseerde zich in Russische kunst. Ze bezocht Rusland velen malen, kwam er in ateliers, musea en kunstcentra, organiseerde tentoonstellingen en beheerde in Amsterdam een gastatelier voor kunstenaars uit de voormalige Sovjet-Unie. Sinds 1985 schrijft ze regelmatig over Russische kunst en cultuur. 

In augustus 2013 verscheen haar Portret van Rusland. Een kleine kunstgeschiedenis. Hierin vertelt ze aan de hand van een aantal kunstwerken – vooral portretten – over hoogte- en dieptepunten uit de Russische kunst- en cultuurgeschiedenis.